ОСУЂЕН МАЛЧАНСКИ БЕРБЕРИН! Објављена историјска пресуда у Нишу!

ДОНЕТА ПРЕСУДА МАЛЧАНСКОМ БЕРБЕРИНУ: Нинослав Јовановић осуђен на доживотну робију!

Данас је у Нишу Виши суд донео пресуду Нинославу Јовановићу који је извршио низ кривичних дела.

Виши суд у Нишу осудио је Нинослава Јовановића, познатијег као Малчански берберин на доживотну казну затвора. Иако је цео поступак био затворен за јавност због заштите интереса малолетне жртве, пресуда је јавно објављена.

Суђење Јовановићу почело је крајем маја прошле године, а окончано је 30. децембра. Кривична дела за која се терети Јовановић, као и детаљи суђења остали су непознати због искључења јавности.

Јовановић није присуствовао изрицању пресуде.

Поступак који је вођен против Јовановића (46), познатијег као Малчански берберин због тога што је своје жртве шишао, био је затворен за јавност због заштите интереса малолетнице.

Јовановић је већ два пута робијао због силовања, отмице и злостављања, једном 10 а други пут 12 година. Последњу жртву киднаповао 20. децембра 2019. године на путу до школе. Са њом се крио по земуницама, напуштеним кућама и викендицама на На потезу од Ниша до Књажевца. Девојчица је после потере у којој су учествовали припадници МУП-а и Војске Србије, Жандармерија и бројна удружења грађана, ловаца и планинара, пронађена 28. децембра 2019. године у Пасјачи, код Ниша. Јовановић је седам дана касније ухваћен на сеоском гробљу у свом родном селу Малча.

Малчански берберин је надимак добио по својој изопаченој потреби да своје жртве ошиша пре него што их силује. Више од 20 година свог живота провео је иза решетака, а сваки пут када је изашао на слободу поновио би кривично дело.

Како смо раније писали, Јовановић, иначе осуђени вишеструки силоватељ, девојчицу која је тада имала 12 година отео 20. децембра 2019. године у Брзом Броду у 7.25 часова, пресревши је на путу до школе.

фото: Srbija Danas

На превару је навео дете да уђе у његова кола “фијат пунто”, која је претходне вечери украо у Малчи. Он је девојчици рекао да је нови електричар који ради у њној школи и замолио је да му покаже пут. Девојчица је ушла у ауто, и почела је вишедневна драма какву Србија није видела.

Када је видела да не иду у правцу школе, девојчица се запитала куда су пошли, а Јовановић је покушао лажима да исконтролише ситуацију – рекао је да је њен отац украо дијамант једној жени из Нишке Бање и да је због тога отета, те да ће је наводно пустити када дијамант буде враћен. Како би заплашио дете, рекао јој је и да ће јој убити родитеље ако не буде слушала. Јавност у том тренутку још увек није знала ко стоји иза отмице девојчице…

Припадници полиције и жандармерије претраживали су цео крај, петог дана затражена је и помоћ грађана – саопштено је да се трага за Јовановићем и објављена је његова фотографија. Један Сврљижанин јавио је полицији да је видео човека и девојчицу који одговарају опису, како иду пругом од Нишевца према Књежавцу. Све полицијске снаге усмерене су у тај регион. Откривене су куће из којих је узимана храна, а у селу Орешац откривено је и у којој је кући ошишао девојчицу…

Прва доживотна пресуда у Србији
Ово је иначе прва доживотна пресуда за почињена кривична дела у Србији. Подсетимо, посланици Скупштине Србије усвојили су у мају 2019. године змене Кривичног законика којим се укида казна затвора од 30 до 40 година и уводи доживотна казна затвора за најтежа кривична дела. Доживотна казна је предвиђена за тешко убиство, силовање, обљубу над малолетном особом, трудницом и немоћним лицем, што је у складу с предлогом Фондације “Тијана Јурић” који је подржало око 160.000 грађана. Доживотна казна затвора проширена је и на сва друга кривична дела за која је према важећем закону предвиђена казна од 30 до 40 година.

извор: Srbija Danas

фото: Srbija Danas/Facebook/Printscreen/Ninoslav Jovanović

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име