(ВИДЕО) Приказ руских тенкова у касарни у Нишу

У Касарни “Мија Станимировић” у Нишу одржан је приказ руских тенкова Т-72МС којем су присуствовали и председник Србије Александар Вучић и амбасадор Руске Федерација Александар Боцан-Харченко.

(ФОТО/ВИДЕО) ПОТРЕСНА прича породице из Плочника! НИСУ ГЛАСАЛИ па остали без пута!

Војска Србије представила је савремене тенкове Т-72 МС. У питању су руски тенкови Т-72, у модернизованој варијанти, који се сматрају једним од најбољих тенкова икада направљених. Ови тенкови, који су ударна снага копнене војске, располажу активним оклопом, као и убојитим наоружањем чији је основ топ калибра 122 милиметра.

Приказу су присуствовали и министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Руска Федерација донирала је Србији 30 тенкова Т-72МС, а вредност донације је око 30 милиона евра.

Тенкове Т-72 Србија је добила као донацију у оквиру војно-техничког споразума који је постигнут између председника Србије и Русије Александра Вучића и Владимира Путина.

У оквиру војно-техничког споразума, Србија је од Русије, поред ових тенкова, добила и друга оклопна возила, 30 оклопњака БРДМ-2. Војска Србије тако први пут има тенк са активно-реактивним оклопом. То су тенкови са могућношћу лансирања ракета из цеви топа калибра 125 милиметара.

Такође, тенк има и спрегнути митраљез 7,62 милиметра, који се налази уз цев топа и прати окретање куполе, као и митраљез калибра 12,7 милиметара на врху, који се окреће независно од куполе.

Тенкови Т-72 које је Србија добила и српски тенк М-84 имају заједничку базу совјетског Т-72, али и низ заједничких нових компонената и агрегата руске производње, пренео је Танјуг.

Подсећања ради, у оквиру војно-техничке сарадње Србија је из Русије набавила и авионе Миг-29, хеликоптере Ми-17 и Ми-35 и ПВО системе “Панцир”.

извор: sputniknews.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име