РЕКОРДЕР! Возач из Уба возио са 3,24 промила, а када му је полиција тражила дозволу – ШОК

Изгубио дозволу због казнених поена.

Убљанина З. Н. саобраћајна полиција затекла је за воланом са чак 3,24 промила алкохола у крви и без важеће возачке дозволе, због чега је аутоматски спроведен у затвор на 30 дана и додатно кажњен са више од 200.000 динара.

Тешко алкохолисаног возача, кога измерених 3,24 примила алкохола у крви сврстава међу неславне рекордере пијаних за воланом, саобраћајна полиција зауставила је на подручју Уба. Најпре је одведен на трежњење у полицијску станицу, а потом по скраћеном поступку спроведен судији за прекршаје у Ваљеву, који га је казнио са 30 дана затвора у који је моментално спроведен, као и новчаном казном од 220.000 динара.

Сем због пијанства у вожњи, З. Н. одговара и због неважеће возачке дозволе, која му је претходно поништена због максималног броја казнених поена, а на ново полагање возачког испита није ни ишао.

Убљанин се, иначе, сврстао на друго место међу алкохолисаним рекордерима за воланом у Колубарском округу. Прво место и даље држи Ваљевац Р. М., који је пре две године возио аутомобил са 3,47 промила алкохола у крви и, такође, без возачке дозволе. Саобраћајна полиција је њега зауставила у Улици Милована Глишића у ширем центру Ваљева, а након алкотестирања откривено је да је у тешком пијанству и да има 3,47 промила алкохола у крви.

Такође је задржан на трежњењу у станици полиције, али је за разлику од “колеге” из Уба прошао лакше – судија за прекршаје му је изрекао 20 дана затвора, 100.000 динара новчане казне и забрану управљања моторним возилом Б категорије у трајању од годину дана, јер му је и претходна одузета због пијанства за воланом. Разлог за блажу казну, али тада максималну, био је у то време, 2017. године, блажи закон.

Треће место по количини алкохола у крви, али је зато вишеструки повратник, држи М. Ђ. из ваљевског села Гола Глава, који је свој аутомобиле 2015. године возио са 3,13 промила, због чега је тада осуђен на казну од 15 дана затвора. Њему је то била трећа казна због вожње у алкохолисаном стању и никада није имао мање од 2,5 промила алкохола у крви.

– Иако би са 3,24 промила алкохола у крви требало да буде у несвести, заправо није немогуће да човек буде свестан и да може да управља возилом. Наиме, више фактора утиче на то, од протока времена откако је попио последњу чашицу до тренутка када је алкотестиран, преко тога да ли је пио на потпуно сит или празан стомак, до конституције човека и његове физичке снаге, као и старосне доби – објашњавају саобраћајци.

Пијани Убљанин, иначе, спада у категорију тешког пијанства, које обухвата опсег од 2,5 до 3,5 промила алкохола у крви. У таквим случајевима јавља се поспаност, агресивност, тешко дисање, повраћање и неконтролисано мокрење, док несвест наступа са више од 3,5 промила алкохола у крви.

Међутим, како упозоравају лекари, већ изнад три промила алкохола у крви често се јавља несвесно стање. Поготово код млађих људи, оно може бити увод у алкохолну кому која се неретко завршава смрћу.

извор: Srbija Danas/Blic

фото: Profimedia/ilustracija

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име