СЕНЗАЦИОНАЛНО, хаос међу Албанцима: АЉБИН КУРТИ је КУРТОВИЋ, Србин из Улциња!

Будући премијер тзв. Косова и лидер Самоопређељења Аљбин Курти релативно скоро је променио своје српско презиме.

УЖАСНО! СИНА (19) МУ САМЛЕО КАМИОН: Заједно су кренули на посао, имали планове, али смрт их је раздвојила на ауто-путу!

Његова породица се, наиме, презивала Куртовић, а и данас у завичају његовог оца Заима, у селу Сукобин, у улцињској општини, на самој граници Црне Горе са Албанијом, живе најближи рођаци овог политичара који се упркос исламизацији и албанизацији, и даље презивају Куртовићи, наводи овај медиј. Они су, тврди се, у релативно блиским рођачким односима са православним Куртовићима који се изјашњавају као Срби (или Црногорци).

Да је Куртијево порекло српско, у улцињској општини знају сви. Томе, међутим, не придају велики значај, јер, како овђе кажу, они су већ генерацијама Албанци, и “што је било – било је”.

Српски и албански језик се у кућама Куртовића и Куртија у Сукобину и у самом Улцињу и данас равноправно користи. Као и код многих Улцињана, уосталом.

(ФОТО) ВЕЛИКА ТУГА: Преминуо млади фудбалер ОФК Београда 

Улцињ

И није, како наводе, само Куртијева породица албанизована, “већ је у скорој прошлости тај процес закачио и многе друге српске фамилије у овом крају”.

ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ ИЗ НИШКОГ КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА: Повређенима из стравичне несреће на ауто-путу лекари се боре за живот

Тако се у етнички албанском селу Владимир, које је непосредно до Сукобина, као и његовој широј околини (али и у Остросу који припада општини Бар) дан данас могу срести бројне породице са презименима Калезић, Ковачевић, Ћеранић, Пековић, Поповић и друге. Сви се они изјашњавају национално као Албанци, иако не крију да су свесни српских корена.

Последњих година изражен је тренд промене презимена која се завршавају на “ић”. Тако се, примјера ради, дугогодишњи политички лидер црногорских Албанаца Мехмет Бардхи, презивао Бардић, и лично он је променио презиме, а не његови преци.

Српско порекло, како су посведочили бројни историчари у Црној Гори, има и актуелни црногорски амбасадор на тзв. Косову, Ферхат Диноша.

– Лично немам сазнања о пореклу Куртија, али Црна Гора је мала, и ту се ништа не може сакрити. Свако свакоме зна порекло, а ако се томе дода да традиционални Црногорци јако воле историју и да до ње велика већина веома држи, онда нема промашаја и мјеста за нагађања или скривања било каквог важног момента, нарочито када је реч о пореклу породица – казао је уредник портала ИН4С и аналитичар Гојко Раичевић.

НАЈВЕЋИ РАТНИК СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ! На данашњи дан је погинуо ВОЈВОДА ВУК – СТРАХ и ТРЕПЕТ СРПСКИХ НЕПРИЈАТЕЉА

Уколико је то тако, наводи Раичевић, онда у чињеници да је Курти пореклом Србин треба и тражити “оправдање” за његову опседнутост српским народом на Косову и Метохији и екстремизам који нескривено демонстрира, нарочито према изабраним представницима српског народа у јужној покрајини.

– Није то ништа ново. Имате и случај Хашима Тачија, који српски говори једнако добро као и Курти, али за разлику од лидера Самоопређељења на званичним сусретима толико упорно одбија да га проговори да би се могло помислити да је у најбољем случају – нем. За његовог прадеду се зна да је био православни свештеник Никодим Даниловић, пореклом из Мораче у Црној Гори, али би овај да ту прошлост своје фамилије најрадије гумицом избрише. Зато се и доказивао кроз “ОВК”. Најзад, Тачи је из општине Србица, последњем албанизованом месту у дреничком крају на Космету. И име места из кога је довољно говори ко су били његови становници – истиче Раичевић, наглашавајући да се на примеру данашњих албанских политичких првака можда најбоље потврђује да нису случајно настале многе опомињуће народне мудрости.

Отац Аљбина Куртија, Заим, доселио се у Приштину у време СФРЈ управо одавде, из улцињског села Сукобин, где се и оженио Албанком са Космета.

(ВИДЕО) Обавезно изговорите ОВУ молитву за спас од муке и несреће: ДАНАС СЛАВИМО СВЕТЕ МУЧЕНИКЕ !

фото: Profimedia

У Сукобину поред осталих рођака Куртовића и Куртија, данас живи његов стриц Хамза.

Заим Курти има двоспратну кућу и у самом Улцињу, у близини Дома здравља. Слику те куће објавио је ових дана један црногорски дневник, наводећи сведочење мештана да Аљбина ту слабо гледају за разлику од његових родитеља који из Приштине често долазе, нарочито лети. И Исљам Калезић из Владимира је посведочио да познаје Куртијеву породицу, али и да нема превелика очекивања да ће будући премијер у привременим институцијама Приштине бити од велике користи свом завичају.

Аљбин који је својевремено био осуђен због тероризма на 15 година затвора, рођен је у Приштини 1975. године. Поједини албански медији на Космету раније су га доводили у везу са српским обавештајним службама за које наводно ради, уз навођење је да је његов радикални екстремизам веома сумњив, нарочито ако се има у виду да је крајем 2001. одлуком Војислава Коштунице, тадашњег председника СРЈ, пуштен на слободу, што значи да је издршао свега годину и по дана затвора.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

УЖАСНО! СИНА (19) МУ САМЛЕО КАМИОН: Заједно су кренули на посао, имали планове, али смрт их је раздвојила на ауто-путу!

(ФОТО) ВЕЛИКА ТУГА: Преминуо млади фудбалер ОФК Београда 

ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ ИЗ НИШКОГ КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА: Повређенима из стравичне несреће на ауто-путу лекари се боре за живот

НАЈВЕЋИ РАТНИК СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ! На данашњи дан је погинуо ВОЈВОДА ВУК – СТРАХ и ТРЕПЕТ СРПСКИХ НЕПРИЈАТЕЉА

(ВИДЕО) Обавезно изговорите ОВУ молитву за спас од муке и несреће: ДАНАС СЛАВИМО СВЕТЕ МУЧЕНИКЕ !

Незадовољни отац УДАРИО ВАСПИТАЧИЦУ у Раковици? Није му се свиђао третман који има његово дете

АКЦИЈА СРПСКЕ ПОЛИЦИЈЕ! Пала осморка, нађена плантажа марихуане код Старе Пазове, заплењено 650 килограма дроге 

извор: Srbija Danas/IN4S

фото: Profimedia/ilustacija

1 KOMENTAR

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име