Бошко Перић Пеша, ШЕСТ ПУТА РАЊАВАН, креће у своју последњу акцију да спасе 70 опкољених СРПСКИХ ВОЈНИКА

У селу Ражљево, под обронцима Мајевице, негде на средини пута између Брчког и Бијељине, не тако давне 1971, рођен је Бошко Перић Пеша.

У Београду ПРЕМИНУЛА ПОЗНАТА ГЛУМИЦА: ОДЛАЗАК ФАТАЛНЕ ЗАВОДНИЦЕ која је глумила у ЧУВЕНОМ ФИЛМУ

Своје школовање је започео у родном селу Ражљево. Био је примеран и вредан ђак. Основну школу је завршио 1986. године познат као, већ тада, сналажљив момак, даље школовање је наставио у Словенији код рођака, у Љубљани.

Живео је код једне од својих сестара, у том граду је уписао електротехничку школу, смер телекомуникације. Средњу школу је завршио 1989. године по завршетку школовања одлази на служење војног рока у тадашњи Титоград.

Из војске се враћа кући у Ражљево са чином десетара. Убрзо затим опет одлази у Словенију, у Копар, где налази запослење у својој струци.

Скупштина Србије усвојила нови закон о путним исправама, огромне промене за све грађане!

По избијању ратних сукоба у Хрватској, одлучује да се врати у родно место, што и чини задњим возом “Љубљана-Винковци”. Чим се вратио у свој завичај, ставио се на располагање резервном саставу тадашње ЈНА. Прво ватрено крштење му је било у пролеће 1992. године у ослобађању Шамца.

РУС ОД КОГ СТРЕПЕ АЛБАНЦИ! Ко је Алексеј Кондратијев – ноћна мора Приштине?

У оквиру резервног састава, тада још ЈНА, пред сам почетак рата у Брчком формирана је елитна јединица црвених беретки по узору на јединице капетана Драгана у Крајини. У тој јединици се налазио и Бошко Перић. Већ у првим акцијама истакао се као храбар борац, што доказује начин на који је први пут рањен; приликом заузимања приградског насеља Кланац, Бошко ношен својом младалачком жестином усправио се и с митраљезом у рукама кренуо према муслиманским положајима: ”Беж’ те, Турци, стиже Пеша!”, загрмео је.

Испред њега је била чистина. Док је тако усправно ишао пуцајући, сасекао га је рафал. Добио је три метка, један у ногу, два у руке, али се још држао на ногама. То је било прво рањавање од укупно шест. Друго рањавање у августу 1992. је поново издржао на ногама, и ако га је бровинг погодио у прса, жеља да одбрани свој народ, за дивно чудо, га је одржала у животу.

По изласку из болнице оснива интервентни вод који тада броји 19 војника, остварује значајне подвиге у пробијању “Коридора Живота” који је био једина веза са западним делом Републике Српске.

У марту 1993. године одлуком 1. Посавске бригаде ујединили су се сви интервентни водови у једну елитну диверзантску јединицу! Нико се није много двоумио о командовању таквом јединицом, Бошко Перић Пеша био је чини се, својим рођењем, предодређен за такву одлуку. Чак је пао предлог и да јединица носи његово име, као симбол једног поимања рата, части и поштења који су красили младића који ће до краја свог кратког живота на телу имати више рана него што је проживео година.

Коначно у истом месецу, удружењем више интервентних водова, формирана је специјална јединица ”Пеша” Бошко Перић, надимак Пеша је добио по стрицу који је био четник у другом светском рату.

Под командом Бошка Перића Пеше, специјална јединица је била храбра и дисциплинована, и као таква је била узор осталим српским јединицама. Специјална јединица “Пеша” успешно је бранила свету српску земљу на свим фронтовима широм РС.

(ЕКСКЛУЗИВНИ ВИДЕО) ЕВО КАКО ЈЕ ПАЛА НАРКО ТРОЈКА СА 77 КИЛОГРАМА ХЕРОИНА ВРЕДНОГ 5.000.000 ЕВРА!

Дана 14. новембра 1994. године Бошко Перић Пеша, шест пута рањаван, креће у своју последњу акцију на сопствени захтев, у покушају да спасе око 70 опкољених српских војника, на брду Лисаца на Мајевици. У блиској борби, прса у прса, муслимански војник баца пресудну бомбу, која пада у непосредној Пешиној близини, чији га гелери погађају по целом телу.

Још при свесном стању, лежећи на земљи, питао је двојицу својих војника ”Је л’ ми лице пуно оштећено?”

Бошко Перић Пеша био је мртав непун минут од рањавања. Гелер је кроз врат директно отишао у мозак. Тело му се још борило са смрћу док на крају и срце није поклекнуло.

Пешина јединица и дан данас, постоји.

ПРОЧИТАЈ ЈОШ:

ПАЛИ СА 77 КИЛА ХЕРОИНА ВРЕДНОГ 5.000.000 ЕВРА! Спектакуларна акција српске полиције!

ПЕЊАЊЕ НА КРОВ И ОСТАВЉАЊЕ ПРОЗОРА ОТВОРЕНОГ ЋЕ ВАС УСКОРО ПУНО КОШТАТИ, КАЗНА И ЗА БУЧНЕ КЛИМЕ: Ово је 10 најважнијих, али и мање познатих мера НОВОГ КУЋНОГ РЕДА

Прво је севнула бомба у поноћ, око 4 ујутру загрмели су први рафали – Рат на улицама Ниша!

(ВИДЕО) ДАНАС СЛАВИМО СВЕТЕ ВРАЧЕ! За оздрављење обевезно изговорите ОВУ МОЛИТВУ 

ХРВАТИ ПУЦАЈУ ОД МУКЕ: Србија је војна сила, имају МИГОВЕ 29, ПАНЦИР, МИСТРАЛЕ, ТЕНКОВЕ! Београд је супериорнији од нас!

1,6 МИЛИОНА ВОЗИЛА ВИШЕ НЕЋЕ СМЕТИ ДА ИДЕ УЛИЦАМА НАШИХ ГРАДОВА Ево како да проверите да ли је ваш аутомобил међу њима! Проверите овај број!

(ФОТО) Договор и подела колача пали у београдском хотелу: СРПСКА ПОМОЋ ЗА СРЕБРЕНИЦУ СПИСКАНА У ДИЗНИЛЕНДУ! 

(ФОТО) ОТКРИВЕНА ДОКУМЕНТА О ДРАЖИНОМ ХАПШЕЊУ: ЕВО ко је издао генерала и како је доспео у комунистичку замку! 

ТАЊА ИЗ БАТУШНИЦЕ ЈЕ ОТРОВАЛА СВОЈУ ДВОГОДИШЊУ ЋЕРКУ, А ЗА 15 ДАНА И БЕБУ ОД 4 МЕСЕЦА! Убила их је на исти начин, а ево како је вештак ЗБОГ 1 СТВАРИ открио мајку убицу!

(ВИДЕО) СНИМАК ПРИВОЂЕЊА АЛБАНСКИХ ШПИЈУНА: Седели су опуштено у београдском хотелу, А ОНДА СУ УЛЕТЕЛИ СПЕЦИЈАЛЦИ! 

(ФОТО) СТРАВИЧНЕ СЛИКЕ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ: Младић погинуо у директном судару, ауто летео 30 метара! 

ДА ЛИ СТЕ ГА ВИДЕЛИ? МУП моли грађане да се хитно јаве! Он је покушао да је силује!

ПРЕМИНУО ПОЗНАТИ СРПСКИ МУЗИЧАР: Напустио нас је велики уметник!

извор: Srbija Danas/Veterani

фото:  RTRS printscreen

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име