АЛАРМАНТНО СТАЊЕ! Тешко дише ПОЛА СРБИЈЕ! Означен НАЈВИШИ СТЕПЕН загађења ваздуха, али СПАС СТИЖЕ

Маске не могу да помогну.

Разнео се након упада командоса? Вођа ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ пронађен мртав у Сирији

Према подацима Агенције за заштиту животне средине, ваздух је јутро био “јако загађен” у деловима Београда, Новог Сада, Ужица, Ваљева, Панчева, Суботице. То је ознака за највећи, пети степен загађења које мери та Агенција.

Када подаци показују да је ваздух загађен или јако загађен, као у многим градовима у Србији овог јутра, треба пратити савете стручњака.

Здравствене тегобе се тада могу јавити у целој популацији, с тим што се код старих, деце и особа са обољењем срца и плућа могу јавити озбиљније здравствене тегобе него у популацији здравих особа.

БУРА У КРАГУЈЕВЦУ: Пластични хирург ухапшен пошто је старлети о државном трошку уградио силиконе, добио награду

Препорука за осетљиве групе је да избегавају напорне активности у спољашњој средини које су праћене убрзаним и дубоком дисањем и да преусмере обављање активности у затворени простор док се не побољша квалитет ваздуха.

Препорука за остале у популацији је да скрате дужину и интензитет напорних активности и да праве чешће паузе у свим активностима у спољашњој средини.

Др Снежана Рсовац педијатар пулмолог у Тиршовој наводи да последњих десетак дана имају већи број пријема пацијената са респираторним инфекцијама. То, каже, није само сезонски већ је и последица аерозагађења.

УЖАС КОД БАРАЈЕВА! Тело мушкарца пронађено у дворишту куће, а поред њега МЕСАРСКИ НОЖ!

др Снежана Рсовац фото: Youtube/Printscreen/ Dobro Jutro – Jovana & Srđan

Највећи проблем представљају ПМ-10 партикуле које су састављене од смога, чађи и тешких метала. Управо те честице утичу на развој плућа код деце, која се развијају до њихове седме године.

– Деца онда имају склоности ка болестима, од иритације носа, слузокоже, горњих дисајних путева до доњих дисајних путева. Не само да страдају плућа и ваздушни путеви, већ трпи и кардио-васкуларни систем. То утиче чак и на репродуктивно здравље и смањену способност сперматозоида да се крећу – рекла је др Рсовац.

ПРЕМИНУЛА ЛЕГЕНДА БИВШЕ ЈУГЕ: Био је мајстор за слободњаке и веран само једном клубу

Возачима је препоручила да “више користе ноге” – то је добро не само за квалитет ваздуха, већ и за кардиоваскуларни систем.

На питање могу ли маске да помогну, др Рсовац каже да ПМ-10 продире и кроз маску, али да може мало да се смањи иритација дисајних путева.

Више разлога за јако загађен ваздух

Начелник Одељења за контролу квалитета ваздуха у Агенцији за заштиту животне средине Миленко Јовановић каже да се аутоматски прати концентрација сумпор-диоксида, азотних оксида, приземног озона, угљен-моноксида и суспендованих честица од 10 и 2,5 микрона.

Њихова концентрација се, каже, мења из минута у минут.

У Србији велики проблем представља квалитет аутомобила и фосилна горива у термоелектранама, које немају адекватну контролу емисија честица.

Решење је да се ради на смањењу коришћења ложионика, котлова, “смедереваца” који Европи не би могли “ни да примиришу”, рекао је Јовановић.

И метеоролошки услови нетипични за ово доба године су допринели оваквим подацима.

Према подацима Хидрометеоролошког завода биће боље од уторка када ће доћи до драстичне промене времена.

Ветар би требало да нам прочисти ваздух.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НАТО У ПАНИЦИ ЗБОГ С-400 И ПАНЦИРА! Пентагон ПОБЕСНЕО, како су Руси долетели са СТРАТЕШКИМ ОРУЖЈЕМ у Србију

Слободан мртву мајку 9 дана држао у кући на Дедињу! Ево шта је урадио пре хапшења, ИЗУСТИО САМО ОВО!

ДА ЛИ ЈЕ ОВО ЦЕНА ЖИВОТА МАЛЕ ЛАНЕ? Мајка која је пустила дечка да јој крвнички убије ћеркицу склопила споразум са Тужилаштвом

УЖАС У БЕОГРАДУ: Из Клиничког центра НЕСТАО ПАЦИЈЕНТ

Грађани, ПАЖЊА! У Србији актуелна НЕСТАШИЦА ЛЕКОВА за најраспрострањенију БОЛЕСТ: Огласило се и МИНИСТАРСТВО

(ФОТО) “Угасили су се сви снови и живот нашег Болета…” Потресан опроштај другова од ТРАГИЧНО СТРАДАЛОГ МАРКА 

извор:

фото: Profimedia/ilustracija

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име