ДАНИЛО ПАВЛОВИЋ – ПРВИ ПРОКУПАЧКИ РАГБИСТА И РЕПРЕЗЕНТАТИВАЦ

Прокупље и топлички крај су дали пуно одличних спортиста али је мало познато да је први репрезентативац Србије из овог краја био рагбиста Данило Павловић, још пре 101 године!
Павловић је био члан репрезентације Србије у рагбију, састављене од ученика школе “DŽordž Heriot” у Единбургу, у Шкотској, која је 9. марта 1918. године, пред 10.000 гледалаца, победила селекцију Британских колонија са 8:3. Био је то први наступ неке спортске селекције под именом Србије и то у време док су још увек трајале борбе на Солунском фронту а Србија била окупирана.

Данило А. Павловић је рођен 4. октобра 1901. године у Прокупљу, у Бериљу, а отац му је радио у полицији. Након Албанске Голготе, преко Француске, стигао је у Шкотску, у Единбург и реномирану школу “DŽordž Heriot”, заједно са још 26 ученика из Србије. “Ђаци из Србије су се веома брзо адаптирали на живот у школи и активно укључили у школске активности а највише у спортске екипе. Веома брзо од дечака из Србије формирана је рагби екипа која је играла са другим школским екипама из Единбурга”, прича Фрејзер Сим, историчар школе “DŽordž Heriot”.

Најистакнутији играч међу српским дечацима био је снажни Тома Томић из Лесковца који је био нешто старији од својих другара. Квалитетом су се истицали и Данило Павловић, који је играо крило, и Димитрије Дулкановић из Ћуприје.

Шкотска штампа је у сезони 1918-1919 често бележила успешне наступе Данила Павловића у плаво-белом дресу “DŽordž Heriot”. На утакмици против “Danijel Stjuart Koledža”, почетком новембра 1918. године, Павловић је постигао погодак (трy) а ефикасан је био и почетком фебруара 1919. године на мечу против “Dolar Institušna”.
Две седмице касније постигао је једини погодак на утакмици којим је
донео победу својој екипи против великог ривала, “DŽordž Votson Koledža”.

Извештач са утакмице “DŽordž Heriot” – “Glazgov Haj Skul” бележи да је “Павловић демонстрирао изузетне атлетске способности Срба”. У школском годишњаку, на крају сезоне 1918-1919, остало је уписано да ” Данило Павловић, наше српско крило три четвртине, пролази пасовима у добром стилу, снажно трчи и тако оштро посматра свог противника да га није лак прећи”.

Нажалост, рагби каријера Данила Павловића трајала је кратко јер се јула 1919. године већина српских дечака вратила у ослобођену домовину. Данило је дошао у родно Прокупље и са собом донео рагби лопту и дрес у којем је наступао за школску екипу. Прикључио се Фудбалском клубу “Југ Богдан” у којем је до 1925. године играо на позицији центарфора.

На фотографији која је публикована у монографији о почецима фудбала у Прокупљу Данило Павловић, обучен у дрес школе “DŽordž Heriot” држи у рукама рагби лопту. Детаљи о рагби каријери Данила Павловића, првог прокупачког рагбисте и првог репрезентативца, објављени су у монографији “100 година рагбија у Србији” коју је прошле године објавио Рагби савез Србије.

Потомци Данила Павловића и данас живе у Прокупљу.

извор: ProkupljeOnline/Ragbi Srbija

1 KOMENTAR

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име